Maakunnan kehityksen kärjessä

Maaseuturahoituksen mahdollisuudet

Maakunnan yhteistyöryhmän kokouksessa Jyrki Pitkänen kertoi, että maaseuturahoitus tarjoaa maaseudulla toimiville yrityksille rahoitusmahdollisuuksia, joita ei vielä riittävästi osata hyödyntää. Lähes koko Kymenlaakso on määritelty maaseutualueeksi lukuun ottamatta Kotkan ja Kouvolan ydintaajamia. Maaseudun yritystuki mielletään usein maatilojen tai perinteisten maaseutuelinkeinojen tueksi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan maaseudun yritystukea voidaan myöntää maaseutualueella sijaitseville yrityksille toimialasta riippumatta, tosin kilpailunäkökohdat huomioiden. Maaseudun yritystuella edistetään yritysten kasvua ja kehittymistä.

Tukea investointeihin ja yrityksen perustamiseen
Investointitukea voidaan myöntää sekä alkaville että toimiville yrityksille. Investointituen avulla yritys voi esimerkiksi rakentaa tuotantorakennuksia tai hankkia koneita, ohjelmistoja, patentteja tai valmistusoikeuksia. Tukea voi saada yli 10 000 euron investointeihin. Yli 2 miljoonan euron investointeihin tukea voidaan myöntää erityisen perustelluista syistä.

Investointituen määrä Kaakkois-Suomessa on pääsääntöisesti 20 prosenttia. Ennen investoinnin toteuttamista on mahdollista saada tukea investoinnin edellytysten selvittämiseen. Toteuttavuustutkimukseen voidaan myöntää tukea 40–50 prosenttia kustannuksista.

Investointien lisäksi maaseudun yritystukea voidaan myöntää alkavan yrityksen kehittämiseen. Yrityksen perustamistuki mahdollistaa mm. yrityksen alkutaipaleella tarvittavien asiantuntijapalveluiden hankkimisen. Perustamistukea voidaan myöntää myös toimivalle yritykselle silloin, kun yritys ryhtyy harjoittamaan kokonaan uutta liiketoimintaa. Perustamistuen määrä on 5 000–35 000 euroa. Lyhytkestoisiin kokeiluihin voi saada tukea 2 000–10 000 euroa.

Käytännön esimerkkejä maaseudun yritystuesta
Esimerkiksi Myllykoskella sijaitseva US Wood Oy on kehittänyt toimintaansa maaseudun yritystuella. Toimitusjohtaja Jukka Sutelainen kertoo videolla, minkälainen merkitys yritystuella on ollut yrityksen toimintaan. Katso video tästä. Lisää esimerkkejä maaseudun yritystukea hyödyntäneistä yrityksistä löytyy sivustolta www.kaakonkantri.fi.

Tuen hakeminen
Maaseudun yritystukea voi hakea jatkuvasti, mutta tukihakemukset ratkaistaan valintajaksoittain kahden kuukauden välein. Tukea haetaan ELY-keskuksesta tai Leader-ryhmästä sähköisessä Hyrrä-Palvelussa. Ennen tuen hakemista kannattaa olla yhteydessä ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään.

Asiantuntijat ELY-keskuksessa:
Jukka Saarni 0295 029 085
Riikka Huhtanen 0295 029 123
Leena Hyrylä 0295 029 047
sähköpostit Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoa maaseudun yritysrahoituksesta saa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen www-sivuilta. Valitse alueeksi Kaakkois-Suomi, niin näet mm. aluerajauksista laaditut kartat sekä hankkeiden valintakriteerit.

Kymenlaakson Leader-ryhmät:
Kehittämisyhdistys Sepra ry (Kotka-Haminan seutukunta)
Toiminnanjohtaja Marjo Tolvanen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 044 277 4513
www.sepra.fi

Pohjois-Kymen Kasvu ry (Kouvolan seutukunta)
Toiminnanjohtaja Evita Reitti
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 040 586 1134
www.pohjois-kymenkasvu.fi

e-max.it: your social media marketing partner