Kymenlaakson kulttuuriympäristöpalkinto, Nutikka, 2022 on annettu haminalaiselle Wallion talolle esimerkillisestä julkisivusaneerauksesta.
Wallion talo on Haminan ensimmäinen asuinkerrostalo ja sijaitsee näkyvällä paikalla Haminan keskustaan johtavan sisääntulokadun varrella. Rakennus on tyyliltään 1920-luvun klassismia. Talon rakennutti virolahtelainen liikemies Aleksanteri Kuokka itselleen koti- ja liiketaloksi ja se valmistui vuonna 1928 tai 1929. Valmistumisvuosi vaihtelee eri lähteissä. Talon on suunnitellut viipurilainen arkkitehti Jalmari Lankinen. Taloon tehtiin ensimmäisten joukossa Haminan kaupungin ensimmäiset viemärit.
Taloon vuonna 2021 toteutettu julkisivusaneeraus on palauttanut talon julkisivun alkuperäiseen 20-luvun ulkomuotoonsa. Ennen rakennuksen viimeistä kunnostusta Wallion talon julkisivuverhouksena oli mineriittilevytys. Likaisena ja harmaana se antoi rakennuksesta ankean vaikutelman. Harmaata yleisvaikutelmaa täydensi 70-luvulla asennetut kaksiruutuiset ikkunat ja pelkästään toimivuutta tavoitelleet yksinkertaiset teräsprofiiliset lasiovet. Nykyiset alkuperäisen jaotuksen mukaiset ikkunat ja tammiset ulko-ovet olivat hieno siirtymä parempaan esteettiseen laatuun. Parasta julkisivuille oli kuitenkin luopuminen mineriittilevytyksestä. Nykyisin rakennuksen julkisivuna on kolmikerrosrappaus, mikä on värjätty epäorgaanisella maalilla. Julkisivujen väritys on valittu valmistumisajankohtaisella sävyllä siten, että valinta sopii yhteen myös lähialueella käytetyn värimaailman kanssa.
Ympäristö- ja ilmastonäkökulmasta on tavoiteltavaa, että rakennuksilla on pitkä käyttöikä. Hyviä lähtökohtia rakennuksen käyttöiän pidentämiselle on ollut, että rakennuksen energiatehokkuus on kohtuullinen ja sisäilman laatu hyvä. Wallion talossa on massiivitiilirunko ja painovoimainen ilmanvaihto. Rakenne ja ilmanvaihtoratkaisu voivat olla edelleen toimiva sekä nykyiset vaatimukset täyttäviä.
"Taloyhtiön päätös rakennuksen ulkoisen olemuksen palauttamisesta talon alkuperää kunnioittavalla tavalla on poikkeuksellisen rohkea, ja asukkaiden halu tuoda rakennuksen alkuperä ja kulttuuriset arvot esiin on esimerkillistä. Julkisivumuutosta voidaan pitää tällä hetkellä yhtenä Kymenlaakson tärkeimpänä rakennuskulttuuritekona." -Ympäristöpoliittinen neuvottelukunta
Kunniamaininta Timo Miettiselle
Kunniakirjamaininnan saava vuonna 2000 eläkkeelle jäänyt Timo Miettinen toimi Kymenlaakson museon ensimmäisenä päätoimisena arkeologina kahdenkymmenen vuoden ajan. Virkauransa aikana Miettinen loi perustan ja suuntaviivat Kymenlaakson arkeologisen kulttuuriperinnön tutkimukselle. 1970-luvulla hän löysi yhden maamme kalliotaiteen ”helmistä”, kuuluisan Valkealan Verlan kalliomaalauksen.
Timo Miettisen merkittävät arkeologiset tutkimukset tuottivat tulosta myös kirjallisessa muodossa, kun Kymenlaakson museon julkaisusarjassa julkaistiin Timon työuran loppuvuosina teokset Kymenlaakson esihistoriaa (1998) ja Kymenlaakson kalliomaalaukset (2000), joihin on koottu hänen kahdenkymmenen vuoden arkeologisten kenttätöidensä ja tutkimustensa tulokset. Innostus tutkimiseen ja tiedon jakamiseen on jatkunut eläkevuosinakin erityisesti kalliotaiteeseen ja -maalausten tulkintaan liittyvien kysymysten parissa.
Palkinnon saajan on valinnut Kymenlaakson ympäristöpoliittinen neuvottelukunta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen, Kymenlaakson liiton ja Kymenlaakson Museon muodostaman työryhmän esityksen perusteella.

Kuvassa vasemmalta Wallion talon isännöitsijä Jari Seppälä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Hartikainen ja hallituksen jäsen Jaana Kuokka.
Lisätietoja:
Lotta Vuorinen, suunnittelupäällikkö
p. +358 44 717 0533
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.