Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Kymenlaakson liitto sai yhteistyöllä läpi uudet juna-aikataulut – tuloksena merkittäviä parannuksia

LVM ja VR-Yhtymä Oy ovat sopineet 28.3.2019 uudesta osto- ja velvoiteliikenteen kokonaisuudesta. Kymenlaaksolle tämä tarkoittaa Kouvola–Kotka -yhteysvälille neljää päivittäistä lisävuoroa ja nykyisin vain arkisin kulkevat junavuorot laajennetaan kattamaan viikonloput. Lisävuorot lähtevät Kouvolasta klo 9 ja 20.37 sekä Kotkan satamasta klo 12 ja 22.15. Yhteensä uusia viikoittaisia junavuoroja on peräti 36! Tämä on erittäin merkittävä parannus Kymenlaakson lähiliikenteelle. Maakunnassa on ollut vahva yhteinen tahtotila kehittää Kotkan ja Kouvolan välistä liikennettä toimivammaksi ja nyt se saatiin aikaiseksi yhteisellä näkemyksellä. Lisäksi neuvotteluiden myötä saatiin palautettua myöhäinen iltajunayhteys Helsinki 23.55 - Kouvola 1.40.

Aikataulusuunnittelun lähtökohtana on ollut erityisesti työmatkaliikenteen ja varsinkin vapaa-ajan kannalta keskeisen iltaliikenteen parantaminen. Työmatkalaisia varten iltapäivän lähdöt on siirretty lähtemään tasatuntien jälkeen, esim. Kouvolasta 16.18. Myös vaihtoyhteydet on huomioitu osana suunnittelua. Uuden velvoitepäätöksen ja ostoliikennesopimuskauden mukainen liikenne alkoi edellisen velvoitepäätöksen päättyessä ja aikataulukauden vaihtuessa 15.12.2019. Uudet aikataulut ovat voimassa 31.12.2020 asti, jonka jälkeen jatko-optiolla on mahdollista jatkaa sopimusta 19.6.2022 saakka. Se edellyttää riittävästi käyttäjiä uusille vuoroille. Junaliikenteen käyttäjämäärien lisäämisellä edistetään myös Kymenlaakson tavoitetta olla hiilineutraali maakunta vuoteen 2035 mennessä. Suunta on lupaava, sillä vuonna 2019 matkustajamäärä lisääntyi 16 % edellisvuodesta ja tehtyjä henkilömatkoja oli 127 600.

Jatkossa pyritään edistämään lippuyhteistyötä yhdessä VR:n kanssa siten, että samalla lipulla voisi käyttää sekä paikallisbusseja että junaa. Myös toimiva liityntäliikenne ja matkaketjujen muodostuminen osana kokonaisuutta vaativat kehittämistä.

Lataa uudet aikataulut.

Päivitetty 24.6.2020

Jaa artikkeli

Päivitetty 24 kesäkuu 2020