Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Maakuntajohtajan blogi: Kymenlaakso koronasta nousuun

Vuoden vaihtuessa on hyvä luoda katse menneeseen vuoteen 2020. Erikoinen se on ollut kerrassaan, jopa pelottava, mutta täynnä selviytymistahtoa ja suomalaista sisua. Alkuvuosi oli taloudessa vielä lievää kasvun aikaa, isoja tilaisuuksia pidettiin, matkusteltiin ja lentokoneet kulkivat...
Mutta maaliskuussa olimme yhtäkkiä aivan uudenlaisen tilanteen edessä: pandemian alkaessa kansantalous ja monien ihmisten oma talous sekä kaikilla ihmisillä elämäntapa muuttui nopeasti Suomessa ja koko maailmassa. Siirryimme silloin vielä tuntemattomaan tulevaisuuteen.

Digiloikka 2020 oli valtava. Ilman pandemiaakin loikka olisi ollut ajankohtainen, mutta sen soveltaminen käyttöön olisi ollut vuosia kestävä prosessi 2020-luvulla. Nyt opimme kertaheitolla uudenlaisen etätyön, joka ei enää ollut mikään kuriositeetti, vaan monella työpaikalla ainoa tai pääasiallinen toimintatapa. Yhteisöllisyys, viranomaistoiminta ja myös inhimillinen auttamishalu olivat ja ovat kaikki edelleen tarpeen, jotta eri väestöryhmät saadaan tasapuolisten digitaalisten palvelujen ääreen.

Kymenlaakson selviytymissuunnitelma laadittiin laajana yhteistyönä loppukesästä. Samoihin aikoihin myös valtioneuvosto aloitti Suomen kestävän kasvun ohjelman eli valtaisan elvytyspaketin valmistelun. Miljardiluokan elvytyspaketti on temaattinen, joka ei varsinaisesti tunnista yksittäisiä maakuntia. Onneksi meillä Kymenlaaksossa on pakettiimme nyt koordinoitu suuri joukko isoja hankkeita, jotka samalla sopivat myös valtakunnallisiin teemoihin. Valtakunnallisessa elvytyspaketissa suuri on kaunista. Periaate suosii tuotannollista toimintaa. Se suosii sellaisia vahvoja teollisuuden aloja, vihreää siirtymää, biotaloutta, logistiikkaa ja digitalisaatiota, jotka ovat ajankohtaisia teemoja myös Kymenlaakson siirtymäkaudella kohti hiilineutraalisuutta vuoteen 2040 mennessä.  

Onnellisuusprofessori Markku Ojasen mukaan myös pessimismi suojaa suomalaisia koronavuonna. ”Pahemminkin voisi olla”, ajattelee suomalainen. Pessimismi ja optimismi eivät onnellisuutta tutkittaessa olekaan toistensa vastakohtia. Suomalaisista jopa 86 prosenttia oli tutkimuksessa tyytyväisiä elämäänsä, eli ei edes pandemia lannistanut suomalaisia! Jo kolmena vuonna peräkkäin suomalaiset ovat YK:n onnellisuusraportin mukaan olleet maailman onnellisinta kansaa. Ojasen mukaan suomalaisten ns. tyytyväisyyden perustaso ei juuri muutu. Kriisit muistuttavat meitä siitä, mikä elämässä itse asiassa on tärkeää.

Omassa virassani kuulen monilta muualla vaikuttavilta suomalaisilta, että Kymenlaaksohan on upea paikka! Voisiko sijainniltaan olla parempaa paikkaa Suomessa? Sijainnin lisäksi meri, saaristo, jokimaisemat ja erämaaluonto ovat koko ajan näkyvissä. Elämisen laatua riittää. Vahvuuksiin lisään aina myös logistiikan ykköspaikan koko maassa. Osaamisen lisäksi tavaravirtojen volyymi, Suomen suurin kuljetuskäytävä maan keski- ja itäosista sekä Venäjältä Kouvolaan ja edelleen maan suurimpaan vientisatamaan Hamina-Kotkaan, on valtakunnan kaikkein tärkein valtasuoni. Kuljetuskäytävään liittyy vahva perusteollisuus, jota ilman Suomen koko kansantalous olisi hukassa. Omaa osaamista vahvistetaan uudella tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnalla sekä myös koulutustason nostolla. Perinteinen teollisuus muuttaa jatkuvasti muotoaan. Ennakointi on myös hyvin lähtenyt Kymenlaaksossa liikkeelle.
Vahvuudet ovat Kymenlaaksossa niin suuria, että en tällä kertaa listaa ongelmia, joita niitäkin toki riittää. Koronapandemian aikana on nimittäin keskityttävä olennaiseen: mikä maakunnassa onkaan tärkeintä, minkä varassa selviämme pandemian yli? Selviämme koronapandemiasta yhteistyöllä. Logistiikan ja tuotannollis-teollisen rakenteen vahva asema on turvattava. Tämän varaan rakentuu myös yhtä tärkeä palvelusektori, jossa esimerkiksi matkailussa riittää vielä hyödyntämätöntä potentiaalia. Kaikki innovaatiot tulee osata hyödyntää. Isoja tapahtumia, kulttuuria, urheilua ja muuta yhteisöllisyyttä on 2020 jouduttu perumaan tai siirtämään.  Ravitsemus- ja majoitusala ovat suurissa vaikeuksissa. Yrityksiä on ehdottomasti tuettava. Vaikka pandemiasta toipuminen asiantuntijoiden mukaan vie useita vuosia, uskon jo vajaan vuoden päästä meidän olevan vahvemmalla pohjalla, uudessa normaalissa, Kymenlaaksoa kehittämässä.


Lopuksi toivotan kaikille kymenlaaksolaisille ja Kymenlaakson ystäville entistä Parempaa Alkanutta Vuotta 2021!

 

Maakuntajohtaja Jaakko Mikkola