Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Hallituksen toimeenpanosuunnitelma teon alla

Maan hallitus istuu avokonttorissa ja valmistelee hallitusohjelmansa toimeenpanosuunnitelmaa. Seuraavassa muutama näkökulma erityisesti kuntien ja liittojen asemaan vaikuttavista hallitusohjelman osista. Hallituksen ohjelman näkökulma on täysin eri kuin vahvoihin peruskuntiin pyrkinyt Kataisen hallituksen ohjelma. Mikä tunnetusti ei onnistunut.

Nyt kuntia ja maakunnan liittoja koskevissa aluehallinnon järjestelyissä mennään kansanvaltaisiin  itsehallintoalueisiin sekä SOTE:n järjestämisessä että erikseen päätettävän muun, valtion ja kuntalähtöisen aluehallinnon järjestämisessä. SOTE:n osalta alueiden määrä on korkeintaan 19. Muun aluehallinnon osalta ei ole vielä linjausta alueiden määräksi. Järkevää tietenkin on, että alueella on yksi itsehallinto, kun hallintohimmeleistä pyritään eroon.

Itsehallintoalueelle tulee vaaleilla valittu ylin päättävä elin ja sen nimeämä hallinto. Sille annetaan tehtäväksi ainakin SOTE, jonka lainsäädännön pitäisi olla valmis ministeri Rehulan kaksivuotisen pestin aikana. Tässä vaiheessa, kun tarkempia tietoja ei ole olemassa, voi ajatella, että itsehallintoalueen muita tehtäviä olisivat liittojen nykyiset tehtävät. Siis kaavoitus, aluekehitys, edunvalvonta, kansainvälisten asioiden edistäminen, EU:n rakennerahastoasiat jne. Kunnilta voisi tulla muita tehtäviä, kuten esim. pelastustoimi (mikä muutamassa maakunnassa jo onkin maakunnan liiton alla). Valtion aluehallinnosta siirtyisivät luontevasti alueellisia kehittämistehtäviä ja mahdollisesti jotain muutakin.

Paljon puhetta on herättänyt nk. maakuntavero. Pelätään, että veroaste tätä kautta nousee. Mutta onhan nytkin olemassa pakkokuntayhtymien, suurimpana sairaanhoitopiirit, laskuttama piilomaakuntavero. Se on noin 10-11 prosenttiyksikköä kunnallisveron tuotosta. Tietenkään itsehallintoalueen muodostaminen ei saa nostaa veroastetta; niiden muodostamisella pyritään päinvastoin kustannusten laskemiseen ja sitä kautta kokonaisverotuksen tason laskuun.

Odotamme jännityksellä, miten ja missä järjestyksessä tämä hallinnon uudistaminen toimeen pannaan.

Hyvää kesää!

Juha Haapaniemi
maakuntajohtaja