Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia

Mikä yhdistää Ruotsia, Saksaa, Yhdysvaltoja ja Iso-Britanniaa? Varmasti moni asia, mutta ainakin näissä maissa talous kasvaa samoin kuin työvoiman määrä. Nämä maat ovat pitkään olleet myös voimakkaan maahanmuuton maita. Tutkimusten mukaan maahanmuutto edistää talouden kasvua.

No mitenkäs Suomessa tulisi maahanmuuttoon suhtautua? Tietenkin myönteisesti. Maan talous tallaa paikallaan ja työvoima ja työpaikat vähenevät. Kuitenkin Suomessa monilla tahoilla tuntuu olevan halu käpertyä sisäänpäin ja hankaloittaa entisestään tänne haluavien maahan tulemista. Samoin hädässä olevien pakolaisten saapumista pitäisi rajoittaa. Tällainen ei ole sivistyneen ja vauraan yhteiskunnan tapa toimia. Mitä ihmettä me, pitkälle koulutettu kansa ja viennistä sekä kansainvälisyydestä riippuvainen maa, oikein pelkäämme?

Hyvin monilta tuntuu unohtuneen, että Suomesta on usein läh-detty kurjuutta pakoon pääosin Ruotsiin sekä Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan asti. Mitä sitten olisi tehty, jos nämä maat eivät olisi avanneet rajojaan sinne haluaville?

Ketkä muistavat 1990-alun laman Suomessa, niin muistavat myös sen, kuinka Suomi oli syvässä ahdingossa ja kansainvälisten rahoitusinsituutioiden avun varassa. Jos Suomi olisi silloin ollut Euroopan Unionin jäsenmaa ja jos Euroopan Vakausmekanismi EVM olisi ollut olemassa, niin Suomi olisi halulla ottanut EVM:n apua vastaan. Niin kuin Kreikka tekee nyt ja niin kuin monet muutkin maat, mm. Portugali ja Espanja ovat tehneet. Kun sormi pystyssä neuvotaan muita ja kirotaan ”etelän” maiden huonoa talouskuria, kannattaa ensin muistaa, että olemme itse olleet usein samankaltaisessa ahdingossa. Eikä sitä koskaan tiedä, tarvitsemmeko apua taas itsekin.

Kun pääministeri Sipilän hallitus purkaa turhia normeja, toivon, että Suomen kansalaisuuden hakemisen hankaluuksia vähennetään kovalla kädellä. Esimerkkejä on runsaasti siitä, kuinka maassa pitkään asuneet ja tänne veronsa maksaneet, muiden EU-maiden kansalaiset, joutuvat vuosikausia kestävään kansalaisuuden hakumenettelyyn. En tiedä, miksi valtiovaltakin haluaa hidastaa tänne haluavien etabloitumista, kun kuitenkin juhlapuheissa puhutaan vapaasta liikkuvuudesta EU:n sisällä ja halusta saada maahan työtä tekeviä. Ei Suomi niin houkutteleva maa ole, että meillä on varaa pitää tänne haluaville kynnykset mahdollisimman korkeina.

Juha Haapaniemi