Maakunnan kehityksen kärjessä

Hiilineutraali Kymenlaakso 2040 -tiekartta

Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii välittömiä toimia myös Kymenlaaksossa. Kymenlaakson maakuntaohjelman tavoitteena on, että Kymenlaakso on hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Hiilineutraaliuden saavuttamiseksi laaditaan tiekartta vuoden 2019 aikana.

Tiekartassa esitetään eri sektoreiden (mm. teollisuuden, energiankulutuksen ja -tuotannon, liikenteen, jätehuollon sekä maatalouden) parhaimmat ja kustannustehokkaimmat päästöjä vähentävät toimenpiteet ja arvioidaan Kymenlaakson kasvihuonekaasupäästöjen kehitys sek-toreittain ja kunnittain vuodesta 1990 vuoteen 2040. Lisäksi tiekartassa selvitetään maakunnan materiaalivirtoja sekä hiilinieluja ja -varastoja.  

Kymenlaakson kasvihuonekaasupäästöt ovat jo tietyillä sektoreilla laskusuunnassa: esimerkiksi uusiutuvan energian osuus on korkea, ja teollisuuden päästöt ovat laskeneet merkittävästi. Bio- ja kiertotalouden edistämishankkeita on runsaasti, ja useilla yrityksillä ja kunnilla on omat ympäristöjärjestelmänsä ja -ohjelmansa. Haasteitakin riittää, sillä esimerkiksi liikenteen päästöt eivät ole laskeneet, ja luonnon monimuotoisuus köyhtyy Kymenlaaksossakin.

Hiilineutraaliustavoite saavutetaan, jos vuosittaisia päästöjä vähennetään 80 % vuoden 1990 tasosta ja loput 20 % kompensoidaan. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan mukaan kaikki sidosryhmät viranomaisista yrityksiin, järjestöihin, päättäjiin ja asukkaisiin. Maaliskuussa 2019 järjestetään sidosryhmätyöpajoja eri teemoista, huhtikuussa julkaistaan asukkaille suunnattu kysely, ja kesäkuussa järjestetään maakuntavaltuuston seminaari.

Tiekarttatyötä johtaa Kymenlaakson Liitto, ja konsulttina toimii Ramboll Oy. Hiilineutraali Kymenlaakso 2040 -tiekartta korvaa valmistuessaan Kymenlaakson Ilmasto- ja energiastrategian 2011-2020.

Lisätietoja:

-    ympäristösuunnittelija Anna-Riikka Karhunen, p. 044 747 8503, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

-    Internet: https://www.kymenlaakso.fi/aluekehitys/hiilineutraali-kymenlaakso-2040

-    Twitter: #hiilineutraaliKymenlaakso
e-max.it: your social media marketing partner