Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content
Jaa artikkeli

Raja-alueohjelmien valmistelu on päättynyt - varat suunnataan muihin ohjelmiin

Raja-alueohjelmien valmistelu on päättynyt Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa. Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC -ohjelman 2014-2020 hankkeet viedään kuitenkin loppuun Suomessa ja EU-alueella, mutta yhteistyö Venäjän kanssa on päättynyt. Ohjelmaan varatut ensimmäisen vuoden varat suunnataan Interreg- ohjelmien käyttöön. Vaarana kuitenkin on, että raja-alueohjelmissa mukana olleet maakunnat menettävät tulevina vuosina kymmeniä miljoonia kehittämisrahoitusta. Kymenlaakson liitto on vedonnut yhdessä muiden raja-alueohjelmissa mukana olleiden maakuntien kanssa mm. valtioneuvoston ja EU:n parlamentin jäseniin varojen käytön mahdollistamiseksi ko. alueilla tulevinakin vuosina.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jäädyttänyt yhteistyön Venäjän kanssa myös rajat ylittävän yhteistyön ohjelmissa. Vielä käynnissä olevan Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC – Cross border cooperation -ohjelman 2014-2020 hankkeet saatetaan loppuun Suomessa ja EU-alueella, mutta yhteistyö Venäjän kanssa on päättynyt.

Ohjelmakaudelle 2021-2027 suunniteltujen ohjelmien valmistelu on lopetettu. Ohjelmiin suunniteltu rahoitus siirtyy kokonaisuudessaan muihin ohjelmiin. Vaarassa kuitenkin on, että Kymenlaakso ja muut ulkorajaohjelmissa mukana olevat maakunnat menettävät kehittämisrahoitusta kymmeniä miljoonia euroja. Vaikka Viron suunnan ohjelma on Kymenlaaksolle tuttu, muut itärajan maakunnat eivät ole EU:n sisäistä Central Baltic -Interreg-ohjelmaa hyödyntäneet. Kymenlaaksolla on ollut itärajan yhteistyön lisäksi perinteinen yhteistyö Suomenlahden yli. Kymenlaakso on viime ohjelmakaudella kotiuttanut Central Baltic -ohjelmasta noin 7 miljoonaa euroa eli 6 %.

Ulkorajaohjelmiin kuuluvat maakunnat, Kymenlaakso mukana, ovat jättäneet vetoomuksen valtioneuvostolle ja EU:n parlamentin suomalaisille jäsenille, että Suomi toimisi aktiivisesti EU-asetusmuutosten käynnistämiseksi EU-komissiossa. Muutoksilla tulee sallia ulkorajaohjelmiin varatun EAKR- ja kansallisen rahoituksen suuntaaminen alueille, joilta rahoitus on leikkaantumassa. Kyse on siis vain Suomen sisäisestä rahoituksesta maan raja-alueille.

Ensimmäisen vuoden EAKR-rahoitus tullaan EU-asetusten mukaisesti siirtämään joka tapauksessa EU:n sisärajoilla toteutettaville Interreg-ohjelmille, meillä Central Baltic- ja Pohjois-Suomessa vastaavaan pohjoiskalotin Aurora-ohjelmaan. Tulevien vuosien rahoituksen pelastamiseksi asetusmuutokset EU-tasolla ovat välttämättömiä.  

"On tärkeää, että alueen toimijat lähtevät nyt aktiivisesti hyödyntämään Interreg-ohjelmien rahoitusta. Yhteistyön rakentaminen Itämeren alueelle on nyt tärkeää. Kymenlaakson liitto onkin ryhtynyt valmistelemaan tilaisuutta alueen toimijoille, jonka tarkoituksena on kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia mm. Viron suuntaan. Kyse on paitsi vanhojen suhteiden elvytyksestä myös uusien avaamisesta" toteaa maakuntajohtaja Jaakko Mikkola. Tilaisuus kiinnostuneille toimijoille järjestetään 17.5. klo 10-12. Tilaisuudesta tiedotetaan pian erikseen.

Lisätietoja:


Jaakko Mikkola, maakuntajohtaja p. 040 548 0311
Jussi Lehtinen, aluekehitysjohtaja p.0400 644 206
Anna-Riikka Karhunen, kehittämispäällikkö p. 044 747 8503


s-posti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


| Pia Hurtta | Ajankohtaista