Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content
Jaa artikkeli

HAME-hanke on helpottanut maakuntakaavojen yhteiskäyttöä

Tänä päivänä kuka tahansa voi tutkia verkossa vaikkapa arvokkaita maisema-alueita tai  luonnonarvoja koko Suomen mittakaavassa. Maankäytön suunnitelmat eivät kuitenkaan ole olleet näin helposti hyödynnettävissä. Kymenlaakson liitto on yksi vuonna 2018 päättyneessä HAME (Harmonisoidut maakuntakaavat e-palveluiksi) -hankkeessa mukana olleista maakuntaliitoista. Hankkeessa parannettiin maakuntakaava-aineistojen digitaalista käytettävyyttä ja yhtenäisyyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maakuntakaavojen tietorakenne on harmonisoitu ja ne ovat yhteensopivia koko maassa. Kymenlaakso on yksi ensimmäisistä maakunnista, joka toteutti nyt jo voimassa olevan Kymenlaakson maakuntakaavan 2040 suoraan HAME-tietomalliin.

Yhteisessä tietomallissa ja yhteisellä visuaalisella ilmeellä olevia maakuntakaavoja voi tarkastella esimerkiksi Paikkatietoikkunassa tai Elinympäristön tietopalvelu Liiterissä. Maakuntakaava aineistot on saatavissa Maakuntakaavat.fi sivuston kautta. Näistä palveluista löytyy myös Kymenlaakson maakuntakaava 2040 yhteisessä HAME mallissa. Lisäksi Kymenlaakson maakuntakaava 2040 virallisella versio on tarkasteltavissa Kymenlaakson liiton nettisivuilla ja Kymenlaakson paikkatietopalvelussa. Yhtenäistettyä tietoa tarjoava Lounaistieto.fi-palvelu on avoimesti kaikkien kiinnostuneiden käytössä. Karttapalvelusta voi valita itseään kiinnostavat aiheet ja tarkastella halutessa kokonaisuutta tai jonkun kiinnostavan kohteen yksityiskohtaisia tietoja. Kultakin maakuntaliitolta löytyy myös omaa aluetta koskeva, avoin maakuntakaava-karttapalvelu. – Ei meidän ole tarve lounaistietoa mainostaa

Kymenlaakson liiton maakuntasuunnittelija Elina Ronkanen on ollut hankkeessa aktiivisesti mukana alusta lähtien.

HAME-tietomallin ja yhteisen visualisoinnin myötä eri maakuntien välinen maakuntakaavojen vertailu ja tulkinta on helpottunut merkittävästi, toteaa Elina. Hankkeen myötä myös yhteistyö maakuntien paikkatietoasiantuntijoiden välillä on tiivistynyt ja organisoitunut entisestään, hän jatkaa.

Paikkatietoa sovelletaan tänä päivänä lähes rajattomasti. Paikkatiedon avulla voidaan suunnitella puhelimella lyhyin autoreitti, tutkia ympäristön tilaa, väestön ikärakennetta jollakin alueella, tai suunnitella vaikkapa itselle sopiva vaellusreitti. Paikkatiedon käyttö yhteiskunnan eri osa-alueilla lisääntyy koko ajan. Maakuntakaavojen yhtenäinen tietokantarakenne mahdollistaa maakuntakaava-aineistojen monipuolisemman ja laajemman hyödyntämisen mm. erilaisten valtakunnallisten maakuntakaavakoosteiden tekemisen sekä maakuntakaava-aineistojen hyödyntämisen erilaisissa paikkatietoanalyyseissa.

Maakuntasuunnittelija Elina Ronkanen oli esittelemässä hankkeen taustaa ja hyötyjä paikkatiedon ammattilaisten ProGIS aamuseminaarissa 17.2.2022. Tallenne tilaisuudesta on katsottavissa TÄSTÄ.


| Pia Hurtta | Ajankohtaista