Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content
Jaa artikkeli

Hauhiankosken kunnostus on Kymenlaakson paras Ympäristöteko 2021

Kymenlaakson ympäristöpoliittinen neuvottelukunta valitsi ja maakuntahallitus vahvisti Kymenlaakson parhaaksi ympäristöteoksi 2021 Hauhiankosken kunnostuksen. Kunniamaininnat myönnettiin Pyhtään vesiensuojeluyhdistykselle ja Kotkan lyseon ympäristölinjalle. Palkinnonsaajat julkaistiin 25.1.2022.

Maakuntajohtaja Jaakko Mikkola avasi etätilaisuuden, minkä jälkeen kuultiin ympäristöministeriön terveiset Kymenlaaksoon. Ilmasto- ja ympäristöministeri Emma Karin oli tarkoitus puhua tilaisuudessa, mutta sairastumisen vuoksi häntä tuurasi valtiosihteeri Terhi Lehtonen. Kymenlaakson paras ympäristöteko 2021 -tunnustuksen ja kunniamaininnat saajat paljasti ympäristöpoliittisen neuvottelukunnan ja maakuntahallituksen jäsen Elina Inkeroinen-Lalu.

Hauhiankosken kunnostus tehtiin maanomistaja Markku Hauhian aloitteesta, suunnittelusta vastasi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen vesistöasiantuntija Markus Tapaninen, ja hankkeen toteutti WWF osana Vauhtia vaellukseen -projektia. Markus Tapaninen ja WWF:n vesistöasiantuntija Manu Vihtonen kertoivat joen palauttamisesta vanhaan uomaansa, mikä toi Vaalimaanjokeen nouseville kaloille uusia elinympäristöjä. Myös maisema muuttui parempaan suuntaan, sillä vapaana virtaava koski on koettu kauniiksi. Vuonna 1881 rakennetun myllyn säilymistä edistettiin myös, sillä se ei enää ole vesi- ja jääkulutuksen kohteena.
Yllä Hauhiankoski ennen ja alla Hauhiankoski nyt. (Kuva: Manu Vihtonen / WWF)

Vaalimaanjoki laskee Suomenlahteen, jonka rehevöityminen on saanut pyhtääläiset perustamaan Pyhtään vesiensuojeluyhdistyksen. Sen puheenjohtaja Juha Koskinen kertoi vuoden 2019 lopussa perustetun yhdistyksen toteuttamasta Veistämönlahden kunnostuksesta. Rehevöityneestä lahdesta poistettiin uposkasvillisuutta, joka paalutettiin ja kompostoidaan mullaksi, mikä vie ravinteita pois merestä ja parantaa rannan virkistysmahdollisuuksia. Yhdistys on sitoutunut pitkäjänteiseen työhön Pyhtään rantojen kunnon edistämiseksi, ja työ Veistämönlahden puolesta jatkuu tulevinakin vuosina, minkä lisäksi myös uusia alueita ryhdytään kunnostamaan. Ympäristön tilan parantamisen lisäksi yhdistyksen tavoitteena on myös yhteisöllisyyden lisääminen, ja paikallisluonnon eteen tehtävä työ onkin tuonut kuntalaisia yhteen.


Pyhtään Veistämönlahti sekä kunnostustöitä. (kuvat: Pyhtään vesiensuojeluyhdistys)

Yhteisöllisyys on keskeinen voimavara myös Kotkan lyseon ympäristölinjalaisille Lyseon oppilaat Elli Putkonen, Aino Silander ja Jet Lamminmäki sekä opettaja Jenni Salmi kertovat Kotkan lyseon määrätietoisesta työstä, jossa halutaan luoda opiskelijoille mahdollisuudet kytkeä kestävä kehitys ja ympäristöasiat osaksi arkeaan. Lyseossa on ympäristöraati ja monipuolinen opintotarjonta ympäristöaiheisia opintoja. Opiskelijoiden mukaan lyseossa saadut kannukset ympäristövaikuttamisessa ovat rohkaisseet oallistumaan myös kansainvälisiin ympäristökokouksiin.

Kotkan lyseon oppilaita opintoretkillä. (kuvat: Jenny Kilpiäinen)

Kymenlaakson liitto haluaa kiittää kaikkia Kymenlaakson ympäristön eteen töitä tekeviä, sekä onnitella etenkin vuoden 2021 parasta ympäristöteon Hauhiankosken kunnostuksen toteuttaneita Markku Hauhiaa, WWF:ää ja Kaakkois-Suomen ELY:ä, Pyhtään vesiensuojeluyhdistystä sekä Kotkan lyseon ympäristölinjaa!

Kilpailu järjestetään vuosittain ja siihen voi kuka tahansa ilmoittaa mielestään hyvää ympäristötekoa. Seuraavan kerran kilpailuun voi osallistua loppuvuodesta 2022.


| Pia Hurtta | Ajankohtaista