Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content
Jaa artikkeli

Kymenlaakso tavoittelee keskussairaalalle laajan päivystyksen asemaa

Kymenlaakson keskussairaalan tulee olla vuoden 2023 alusta laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaala. Kymenlaakson keskussairaalan saavutettavuusalueen sisällä asuu lähes 200 000 suomalaista. Alueen kahden vahvan kaupunkikeskuksen Kotkan ja Kouvolan asukkaille tulee tulevaisuudessa turvata tehokas hoitoon pääsy. Kymenlaakson kuntien, Kymsoten ja maakuntaliiton yhteinen tahdonilmaus laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan aseman saamiseksi on syntynyt pitkän harkinnan tuloksena. Nykyisten palvelujen saavutettavuus ei ole riittävällä tasolla. Kohtuullisena matka-aikana lähimpään laajan päivystysyksikön sairaalaan pidetään yleisesti 50 minuuttia. Vain pienellä osalla Kymenlaakson asukkaista on mahdollisuus saavuttaa päivystys tässä ajassa.

Kymenlaakson valmius vastata laajan ympärivuorokautisen päivystävän keskussairaalan kriteereihin on nykyiselläänkin vahvalla pohjalla. Se täyttää vaadituista 13:sta erikoisalan kriteereistä suoraan kymmenen. Loppujen kolmen osalta se on tehnyt pitkään yhteistyötä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kanssa.

Pääministeri Marinin hallitusohjelman sote-uudistuksen ytimessä ovat palvelujen yhdenvertaisuus, saatavuus, saavutettavuus, laatu, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti sekä kustannustehokkuus. Hallituksen sote-uudistuksen yksimielinen esitys on lähtenyt lainsäädännön arviointineuvostolle. Lakien varsinainen käsittely tapahtuu helmi-toukokuussa 2021. Niiden tarkoitus on astua voimaan kesäkuussa 2021, jonka jälkeen väliaikaishallinto aloittaa elokuussa. Aluevaalit järjestetään alkuvuodesta 2022 ja valittujen valtuustojen toimikausi alkaa maaliskuussa 2022. Uusia itsehallintoalueita kutsutaan hyvinvointialueiksi ja ne aloittavat toimintansa 1.1.2023.

Kymenlaakson kunnat, Kymsote ja Kymenlaakson liitto edistävät yhdessä asiaa kansallisella tasolla, laajan ympärivuorokautisen päivystyksen keskussairaalan aseman saamiseksi.


| Pia Hurtta | Ajankohtaista