Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content
Jaa artikkeli

Kymenlaakson kulttuuriympäristöpalkinto 2020 Ankkapurhan kulttuurisäätiölle

Kymenlaakson kulttuuriympäristöpalkinto, Nutikka, 2020 on myönnetty Ankkapurhan kulttuurisäätiölle. Kymenlaakson ympäristöpolittisen neuvottelukunnan jakama palkinto antaa tunnustusta esimerkkilisestä rakennetun ympäristön, arkeologisen kulttuuriperinnön tai maisemien eteen tehdystä  työstä.

Nuorisokeskus Anjalan taustalla toimiva Ankkapurhan kulttuurisäätiön tarkoitus on nuorisotyön kehittäminen ja tukeminen valtakunnallisena ja kansainvälisenä nuorisokeskustoimintana. Lisäksi säätiön tarkoituksena on vaalia Ankkapurhan alueen kulttuuriperintöä. 

Anjalan kartanon historia alkaa vuodesta 1605, jolloin liivinmaalainen ratsumestari Henrik Wrede uhrasi henkensä kuningas Kaarle IX puolesta. Nykyinen Varhaista uusklassismia edustava kartanorakennus valmistui 1700- ja 1800-luvun vaihteessa. Kartano siirtyi vuoden 2017 lopussa paikallisen Regina Säätiön omistukseen ja on vuokrattu Ankkapurhan kulttuurisäätiölle.

Kulttuurisäätiö on kehittänyt kartanon alueen kulttuuriperintöön ja historiaan pohjautuvaa uutta kulttuurimatkailua. Alue tunnetaan nykyisin Ankkapurhan kulttuuripuistona. Kartano on kesäisin avoinna yleisölle ja toimii mm. näyttelytilana. Kartanon puistossa järjestetään puistokonsertteja. Viljamakasiinissa toimii kesäkahvila, jonka juuret vievät 1950-luvulle museotoiminnan alkuaikoihin. Alueella on otettu vanhoja rakennuksia majoituskäyttöön, ja niitä pystyvät vuokraamaan sekä yksittäiset matkailijat että niihin majoittuvat leirikoululaiset. Uusimpana kulttuuriympäristötekona marraskuussa 2019 valmistui remontti vanhassa vuonna 1842 valmistuneessa kivinavetassa. Rakennuksessa on keittiö- ja ravintolatilat, yläkerrassa toimisto- ja kokoustiloja sekä liikuntasali.

Ankkapurhan kulttuurisäätiö on toiminnallaan vaalinut alueen kulttuuriperintöä, lisännyt nuorisokeskustoiminnallaan lasten ja nuorten tietoisuutta kulttuuriperinnöstä sekä kehittänyt alueen kulttuuriympäristöön tukeutuvaa matkailutoimintaa esimerkillisesti.

"Ankkapurhan kulttuurisäätiössä uskomme, että kulttuuriperintöä vaalitaan parhaiten toiminnallisuuden kautta ja elämyksiä tuottamalla. Näin kulttuuriperintö koetaan kuuluvan kaikille." toteaa toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen.

Kunniamaininnat Timo Lievoselle ja Heikki Laaksoselle

Kunniakirjamaininnat 2020 saivat Kymenlaakson museon entinen rakennustutkija Timo Lievonen sekä Kotkan kaupungin entinen kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen.

Vuonna 2015 eläkkeelle jäänyt Timo Lievonen teki pitkän ja merkittävän uran Kymenlaakson museon ensimmäisenä rakennustutkijana ja loi suuntaviivat koko toimenkuvalle maakunnassamme. Lievosen vaikutus alueen rakennuskannan oikeaoppiseen kunnostamiseen ja säilymiseen on merkittävä. Lievonen kirjoitti useita artikkeleita museon julkaisuihin ja oli mukana rakennusperintöön liittyvien näyttelyiden teossa. Lisäksi hän oli aktiivinen luennoitsija ja kävelykierrosten vetäjä. Kymenlaaksolaisten rakennusten tuntijana Timo Lievonen on kävelevä tietopankki. Työuransa ohella ja sen jälkeen Lievonen on toiminut aktiivisesti Kymenlaaksolaisen rakennusperinnön vaalimiseksi ja on Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry:n kantavia voimia.

Kotkan entinen kaupunginpuutarhuri, puutarhaneuvos Heikki Laaksonen on pitkällä urallaan vaikuttanut merkittävästi elinympäristömme laatuun. Hänen ohjauksessaan Kotkasta on tullut puistokaupunki, joka on saanut kotimaisen runsaan huomion lisäksi myös kansainvälistä tunnustusta. Laaksosella on poikkeuksellinen kyky lukea ihmismieltä ja luontoympäristöä. Jopa hylätyistä teollisuusalueista, joutomaista ja ongelma-alueista on muuntunut alueita, joissa ihmisen on helppo viihtyä. Työn tuloksena on syntynyt ehyttä julkista tilaa, joka näyttää hyvälle, houkuttaa luokseen ja jossa on hyvä olla. Laaksosen kädenjälki toimii myönteisenä esimerkkinä ja innoittajana.

Lisätietoja suunnittelupäällikkö Lotta Vuorinen p. 044 717 0533


| Lotta Vuorinen | Ajankohtaista