Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content
Jaa artikkeli

Paras Ympäristöteko -tunnustus Ilkka Hanskin luontoverkolle

IMG_4352.JPG

Kymenlaakson liitto myöntää vuosittain maakunnan paras ympäristöteko -tunnustuksen ja kunniamaininnan Kymenlaakson ympäristön hyväksi tehdystä työstä. Vuoden 2022 parhaaksi ympäristöteoksi valittiin Ilkka Hanskin luontoverkko, joka on perustettu edesmenneen akatemiaprofessorin, evoluutiobiologi Ilkka Hanskin kunniaksi. Kunniamaininta myönnettiin MeriHamina ry:lle. Tunnustukset jaettiin 15.2. järjestetyssä tilaisuudessa.

Parhaan ympäristöteon tunnustuksen otti vastaan Ilkka Hanskin luontoverkon perustaja, Hanskin leski, Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri, prof. Eeva Furman.

”Kyseessä on erilaisista suojelualueista muodostuva elinympäristöjen verkko, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden turvaamisen lisäksi, säilyttää arvokkaita luontokohteita jälkipolville.” – kuvaa Furman puheenvuorossaan.

Ilkka Hanski jätti perheelleen perinnön, perustaa Virolahdelle luonnonsuojelualuiden verkoston. Tätä varten hän testamenttasi Espanjalaiselta BBVA- säätiöltä 2016 saamansa palkinnon elämäntyöstään ja saavutuksistaan.

Ilkka Hanski on elämänsä aikana useilla kansainvälisillä palkinnoilla uraauurtavasta työstä mm. metapopulaatiobiologian alalla sekä biodiversiteetin tutkimukselle. Hanskin (1953 – 2016) isän puoleinen suku oli kotoisin Virolahdelta, jonne luontoverkko hänen perintönään perustettiin. Innoituksen luontoon hän sai jo varhain Virolahden monipuolisesta luonnosta, jota hän tutki koko elämänsä ajan.

Kunniamaininta MeriHamina ry:lle merialuiden ennallistamistyöstä

Kilpailun kunniamaininta myönnettiin MeriHamina ry:lle, joka kunnostaa Haminan keskustan tuntuman merenlahtia. Tavoitteena on parantaa merenlahtien tilaa, edistää niiden virkistyskäyttöä sekä varmistaa, että tulevaisuudessa merenlahtien tila paranee entisestään. MeriHamina ry:n puolesta kunniamaininnan oli vastaanottamassa yhdistyksen hallituksen pj. Harri Huuho.

Huuho esitteli vaikuttavan määrän toimia, joita yhdistys on jo tehnyt tai jotka ovat suunnitteilla lähivuosiksi. Meneillään olevat tai valmistuneet toimenpiteet pitävät sisällään mm. ruovikoiden niittoja, ennallistamistyötä, erilaisia luontoselvityksiä ja pohjatutkimuksia sekä suunnitelmia. ”Tarkoituksena on jatkaa ennallistamistyötä eteenpäin kymmeniä vuosia alueen luonnon hyväksi”, Huuho toteaa. ”Olemme myös valmiita auttamaan muita vastaavanlaisista toimista kiinnostuneita” hän jatkaa.

Molemmat palkitut teot luonnon hyväksi saivat vuolaat kiitokset myös tilaisuuteen osallistujilta. Puheenvuoroissa nousivat esiin mm. edelläkävijyys, uranuurtajuus sekä kiitokset merkittävästä työstä Kymenlaakson luonnon monimuotoisuudelle.

Parhaan ympäristöteon tunnustuksen ja kunniamaininnan myöntämällä Kymenlaakson liitto haluaa tuoda näkyväksi arvokasta työtä, jota maakunnassa tehdään ympäristön hyväksi. Ehdotuksia kerättiin avoimella nettikyselyllä vuoden 2022 marraskuussa. Kymenlaakson ympäristöpoliittinen neuvottelukunta valitsi ehdotusten joukosta tunnustuksen ja kunniamaininnan saajat. Kymenlaakson maakuntahallitus on vhvistanut valinnan.

Lisää tietoa löydät: www.luontoverkko.fi sekä www.merihamina.fi

Yläkuva: Ilkka Hanskin luontoverkko

Pappilansaarten salmia. (Kuva:MeriHamina ry)


Vuotuista ruovikon niittoa. Kuvassa MeriHaminan aktiiveja Jukka Karkimo ja Timo Ikonen. (Kuvat:Merihamina ry)

 

 


| Pia Hurtta | Ajankohtaista