Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content
Jaa artikkeli

Petra Kortelainen lisäämään Kymenlaakson JTF-rahoituksen vaikuttavuutta

Petra Kortelainen on aloittanut Kymenlaakson liiton aluekehityksen tiimissä joulukuussa 2023. Alku on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin uusiin asioihin perehtyen, organisaatioon ja kollegoihin tutustuen. Ensimmäisiä sidosryhmien edustajiakin hän on jo ehtinyt tavata.  

Kortelainen toimii projektipäällikkönä Vauhtia oikeudenmukaiseen siirtymään Kymenlaaksoon – Boost up JTF -projektissa ja vastaa sen toteutuksesta. Tehtäviin kuuluu mm. hanketoiminnan kehittämistä, toimijoiden verkottamista, innovaatiotoiminnan edistämistä, tilaisuuksien järjestämistä ja viestintää. Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto, JTF, on uusi EU-rahoitusinstrumentti, joten sen tunnetuksi tekeminen maakunnassa on keskeinen osa tehtävää.  Lisäksi Petra toimii Keskisen Itämeren (Central Baltic) Interreg-ohjelman liiton yhteyshenkilönä.  

Laajasta kokemuksesta ammennettavaa Kymenlaaksoon

Kortelainen hakeutui tehtävään Brysselistä käsin. Siellä hän työskenteli lähes 16 vuoden ajan Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimistossa EU-erityisasiantuntijana ja Euroopan parlamentissa europarlamentaarikkojen avustajana. Sitä ennen hän työskenteli Kouvolassa Kouvolan seudun ammattiopiston kehittämisyksikössä (nyk. EDUKO) EU-rahoitteisten hankkeiden kehittämisen parissa. Ensimmäisen oman alan korkeakouluharjoittelunsa hän teki Sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisten asioiden yksikössä Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana.  

Kokemusta EU-politiikasta, rahoituksesta, edunvalvonnasta, maakunnista ja kunnista sekä Brysselin kansainvälisestä ympäristöstä on siis jo varsin pitkältä ajalta. Kortelainen on työskennellyt viime vuosina etenkin vihreän ja digitaalisen siirtymän sekä EU:n TKI-ohjelma Horisontti Euroopan, mutta myös muiden erillisrahoitusohjelmien parissa. Temaattisesti tutuimpia aloja ovat kestävä kaupunkikehitys, ilmastoneutraalit ja älykkäät kaupungit, kiertotalous sekä teollisuuspolitiikka. Kokemusta on paikallisen, alueellisen, kansallisen ja eurooppalaisen tason yhdistämisestä.

”Toivon, että Brysselissä kartuttamastani kokemuksesta on Kymenlaakson liitossa ja alueen toimijoille hyötyä. EU-asiat eivät ole kaukaisia ja erillisiä vaan normaali osa aluekehittäjien arkea. Ammatillisesti on kiinnostavaa muuttaa hieman näkökulmaa ja kehittää omaa osaamista”, Kortelainen kertoo.

Boost up JTF -projektiin ja Kymenlaakson liittoon tutustuminen vie oman aikansa, mutta mitä on edessä seuraavaksi?

”Olen toimijoihin alkuun päästyäni yhteydessä ja odotan jo kymenlaaksolaisten – ja laajemminkin - sidosryhmien tapaamista. Odotan myös sitä, että pääsemme yhdessä sparrailemaan kehittämisideoita. Käytetään JTF-rahoitus fiksusti ja vaikuttavasti Kymenlaakson hyväksi! Verkostoidutaan ja ollaan yhteydessä.”

Petra Kortelainen lyhyesti:

  •     YTM Tampereen yliopistosta, opiskellut mm. valtio-oppia ja aluetiedettä
  •     Alun perin kotoisin Kouvolasta ja juuret ovat syvällä Kymenlaaksossa
  •     Pitää Brysseliä toisena kotinaan
  •     Ihailee niin betonibrutalismia kuin luonnon alati vaihtuvia maisemia, maalta merelle
  •     Seuraa kulttuuria ja yhteiskunnallisia asioita laaja-alaisesti, pitää matkustamisesta ja hyvästä ruoasta

| Pia Hurtta | Ajankohtaista