Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content
Jaa artikkeli

Saarikon mielestä Kymenlaaksossa mieletön tulevaisuusorientaatio

 
Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vieraili virtuaalisesti Kymenlaaksossa tänään perjantaina 16.4.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Harri Helminen korosti avauspuheenvuorossaan Kymenlaakson kannalta keskeisten liikennehankkeiden toteutumisen tärkeyttä. ”Soteratkaisut keskittivät Kymenlaakson sairaanhoidon keskussairaalaan Kotkaan. Tämä tarkoittaa niin potilaiden kuin työntekijöiden liikkumista tiellä, jossa on runsas liikenne jo muutenkin.” Helminen viestitti ministerille. VT15 pikaista rakentamista puoltavat vahvasti myös elinkeinoelämän tarpeet sekä opiskelijoiden liikkuminen.
 
Ensisijaisen tärkeää olisi nyt nostaa VT15 Väylän priorisoitujen hankkeiden listalle. ”VT15 investointia on lykätty vuosia. Mikäli sitä ei listalle saada nyt, toteutus siirtyy taas vuosilla. Nyt puheissa ovat olleet miljardiluokan ratahankkeen, jotka ovat tulevaisuusinvestointeja. Tässä on kysymyksessä vain 125 milj. euron hanke, joka vastaa nyt olemassa olevaan tarpeeseen.” totesi maakuntavaltuuston vpj. Markku Pakkanen.
 
Maakuntajohtaja Jaakko Mikkola toi esille maakunnan keskeisimmät edunvalvonta-asiat sekä esitteli Kesäyliopiston, Repin-instituutin ja uuden maakunnallisen Korkeakouluyhdistyksen toimintaa.
Keskeiset viestit vierailussa oli kuitenkin keskitetty ministerin omalle toimialueelle. Aluekehitysjohtaja Jussi Lehtinen esitteli mm. Kymenlaakson älykkään erikoistumisen kärjet sekä alueen kärkihankkeet Suomen kestävän kasvun ohjelmaan, jotka tukevat alueellisen kasvun lisäksi hyvin myös Suomen kansallisia kasvun tavoitteita.
 
Osaaminen ja tki-toiminta nousivat ministerille vahvasti esille Xamkin toimitusjohtaja ja rehtori Heikki Saastamoisen esityksessä. Xamk on OKM:n mittareiden valossa Suomen paras ammattikorkeakoulu. Xamkin tulevan Kotkan kampuksen tavoitteissa on kehittää vahvasti tki-toimintaa.
Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho esitteli lopuksi ministerille Kymenlaakson yhteisen esityksen Erä- ja luontokulttuurimuseoksi. Pyhtään Erä- ja luontokulttuurimuseo on yksi valintakäsittelyssä jatkoon valituista viidestä kunnasta.

"Paljon uutta ja hyvää liikkeellä, mieletön tulevaisuusorientaatio!"
kiitteli ministeri Saarikko kuulemaansa ennen tilaisuuden päättämistä.

Myöhemmin samana päivänä ministeri Saarikko vieraili alueen kunnissa. Maakuntavierailu käynnistyi Kymenlaakson liiton osiolla.


| Pia Hurtta | Ajankohtaista