Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content
Jaa artikkeli

Valtatie 15 rahoitusta kasvoi 126 miljoonaan euroon

Väyläviraston laatimassa liikennejärjestelmien investointiohjelmassa nostettiin valtatie 15 rahoituksen määrää 32 miljoonalla luonnosvaiheessa esitetystä eurolla 94 miljoonasta eurosta. Korkeampi 126 miljoonan euron rahoitus on merkittävä asia hankkeen kannalta, joka mahdollistanee hankkeen toteuttamisen suunnitellussa laajuudessaan. Valtatie 15 on elinkeinoelämän ja työssäkäynnin kannalta merkittävä yhteys maakuntakeskusten välillä. Investointi toteutuessaan parantaa myös liikenneturvallisuutta.

"Tämä on Kymenlaaksolle ja meille liitossa hyvin iloinen uutinen. Viestimme on vihdoin kuultu ja summa mahdollistaa tien parantamisen täydessä mittakaavassaan", iloitsee maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

Seuraavaksi on tärkeätä saada varmistettua hankkeen rahoitus investointiohjelman esityksen mukaisesti. Rahoituksen myöntää eduskunta.

Kymenlaakson liikennejärjestelmien kehittämis- ja parantamistarpeet huomioitiin hyvin

Investointiohjelmaan pääsi mukaan valtaväylien hankkeita kuin myös rataverkon kehittämiseen tähtääviä hankkeita. Hankkeet vahvistavat Kymenlaakson liikennejärjestelmän toimivuutta ja turvallisuutta sekä parantavat kansainvälisiä yhteyksiä. Vt 15 lisäksi investointiohjelmassa on esitetty Kotkan sisääntulotielle (Hyväntuulentielle) on 8 milj. ja vt 6 Korian kohtaan 11 milj. € liikenneturvallisuuden ja palvelutasonparantamiseen.
Kouvola-Kotka/Hamina -radan parantamisen rahoitus varmistui aiemmin ennen investointiohjelman julkaisua kolmannessa lisätalousarvioesityksessä 2021. Hankkeelle on myönnetty lisärahoitusta 35,5 milj. €, joka nostaa kokonaisrahoituksen 133,5 miljoonaan euroon.

Kymenlaakson liitto pitää investointiohjelmaa kokonaisuudessaan onnistuneena, jossa on huomioitu Kymenlaakson alueen liikennejärjestelmien kehittämistarpeet. Kuitenkin investointiohjelman ulkopuolelle jäi merkittäviä hankkeita, joiden edistämiseksi pitää jatkaa edunvalvontatyötä.

Kymenlaakson kunnat, Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Kymenlaakson liitto ovat tehneet pitkäjänteistä vaikuttamistyötä, jossa on korostettu Kymenlaakson merkitystä logistiikan keskuksena ja merkittävänä alueena osana TEN-t-verkkoa.

Mikä on investointiohjelma?

Vuosien 2022-2029 investointiohjelma on Väyläviraston tietoon perustuva ehdotus rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista. Investointiohjelma ohjaa väyläviraston esityksiä talousarvion valmisteluun. Rahoituksen myöntää eduskunta. Investointiohjelma on osa valtakunnallista 12 vuotista Liikenne 12 -suunnitelmaa.
https://vayla.fi/-/vaylaviraston-vuosittain-paivitettava-investointiohjelma-vuosille-2022-2029-julkaistu 
https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=LVM018:00/2019 

Lisätietoja:

Frank Hering
suunnittelujohtaja
puh 050 308 7290
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ville Räty
maakuntasuunnittelija
+358 44 747 8508
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 


| Ville Räty | Ajankohtaista