• Etusivu
  • Aluesuunnittelu ja liikenne
  • Laajakaista

Jaa artikkeli

Päivitetty 17.01.2022

Laajakaista

Laajakaistalla tarkoitetaan aina avoimia nopeita langattomia ja kiinteitä verkkoyhteyksiä. Kymenlaaksossa on kattavasti saatavissa 4G yhteyksiä ja lähes kaikkien kotitalouksien on mahdollista hankkia langaton 4G 30 Mbit/s yhteys. Suurimmat puutteet ovat nopeissa 5G yhteyksissä ja kiinteissä laajakaistaisissa yhteyksissä. Kattavimmat yhteydet ovat maakuntakeskuksissa Kotkassa ja Kouvolassa. Kattavuus alueet voi tarkistaa Traficomin ylläpitämästä Monitori-palvelusta; https://eservices.traficom.fi/monitori/area?map=info-1995


Tuki nopeiden verkkojen rakentamiseen


Euroopan komission ja Suomen tavoitteena on, että vuonna 2025 kaikilla kotitalouksilla on mahdollisuus käyttää vähintään 100 Mbit/s yhteyksiä, joiden nopeus olisi voitava kasvattaa yhteen gigabittiin sekunnissa.

Laajakaistahankkeiden toteuttamista on tuettu vuodesta 2010 lähtien. Laajakaistatukiohjelmaa jatkettiin vuoden 2021 alussa hallituksen ohjelman mukaisesti. Tukiohjelma on tarkoitettu alueille, joille nopeita yhteyksiä ei rakenneta markkinaehtoisesti ennen vuotta 2025. Tukiohjelmalle on osoitettu vuoden 2021 budjetista 5 miljoonaa euroa, jolla on tavoitteena saada nopeiden yhteyksien piiriin 10 000 uutta kotitaloutta. Lisäksi EU:n elvytyspaketista on esitetty tukirahoitusta n. 50 milj. €.

Tuen avulla voidaan edistää vapaa-ajan asuntojen, vakituisten asuntojen ja yritysten sekä julkishallinnon toimipaikkojen yhteyksien rakentamista. Tuki myönnetään laajakaistayhteyksien rakentajille hankkeisiin, jotka kohdistuvat tukikelpoisille alueille. Tukikelpoiset alueet määräytyvät Traficomin tekemän markkina-analyysin pohjalta, jonka tekemiseen on tullut pyyntö maakunnanliitolta.
Maakunnan liiton tehtävänä on yhdessä kuntien kanssa suunnitella ja määrittää hankehakuun soveltuvat hankealueet, joille maakuntien liitot esittävät pyynnön markkina-analyysin tekemisestä. Pyynnön tulee olla valmisteltu yhteistyössä hankealueen kunnan viranomaisten kanssa.

Hankealueiden toteuttamiseen tulee olla hankkeen sijaintikunnassa kiinnostusta ja riittävät taloudelliset resurssit. Maakunnan liiton tehtävänä on julistaa laajakaistahankkeeseen liittyvä valtiontuki julkisesti haettavaksi. Tukihakemus on tehtävä kirjallisesti maakunnan liitolle. Maakunnan liiton tehtävänä on valita tukea hakeneiden joukosta hakija, joka toteuttaa hankkeen kokonaistaloudellisesti edullisimmin hakuilmoituksessa mainittujen vertailuperusteiden mukaisesti. Maakunnan liitto voi tehdä yhteistyötä toisen maakunnan liiton kanssa. Kilpailutuksessa valituksi tullut verkon rakentaja voi hakea tukea Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta hankkeen toteuttamiseen.

Ohjelmasta tarkemmin: https://www.traficom.fi/fi/viestinta/viestintaverkot/verkkojen-rakentaminen

Laki laajakaistarakentamisen tuesta on tullut voimaan 1.1.2021 ja parhaillaan on menossa vasta voimaan tulleen lain uudistus, jolla vastataan Euroopan komission 3.8.2021 voimaan tulleeseen asetuksellaan (EU) 1237/2021. Uudistuksen myötä mm. tuettavien laajakaistayhteyksien vähimmäisnopeudet nousevat ja Suomessa ei voisi tukea enää aiemmasta tukiohjelmasta poiketen tukea kuin pelkästään nopeita kiinteitä langattomia verkkoja. Lakimuutoksessa on ehdotettu, että laki tulisi voimaan 3.2.2022. Muutoksesta tarkemmin: https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=LVM053:00/2021
 

e-max.it: your social media marketing partner

Lisätietoja

Kallström Riitta
Aluekehityspäällikkö
+358 50 368 3936
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Aluekehitys, aluekehitysrahoitus, liikennejärjestelmä, laajakaista, edunvalvonta

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola

Sivutoimipiste
Laivurinkatu 7, 48100 Kotka

Toimisto on avoinna maanantaisin ja perjantaisin 9 - 15. Muina aikoina asiakastapaamiset sovitusti.

Sosiaalinen media


Tilaa uutiskirje

Copyright Kymenlaakson liitto 2020. Oikeudet muutoksiin pidetään.