Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Yhdyskuntarakenne

Yhdyskuntarakenteella tarkoitetaan työssäkäyntialueen, kaupunkiseudun, kaupungin, kaupunginosan tai muun taajaman sisäistä rakennetta. Se sisältää väestön ja asumisen, työpaikkojen ja tuotantotoiminnan, palvelujen ja vapaa-ajan alueiden sekä näitä yhdistävien liikenneväylien ja teknisen huollon verkostojen sijoittumisen ja niiden keskinäisen suhteen. Yhdyskuntarakenteen kehitystä ohjataan kaavoituksella ja rakennuslupakäytännöllä.

Kymenlaakson yhdyskuntarakenne on kehittynyt Kymijoen varteen. Maakuntaan on muodostunut toiminnalliset painopistealueet merkittävien liikenteellisten solmukohtien ympärille; pohjoisessa Kouvolan seutu ja etelässä Kotkan-Haminan seutu. Näiden välillä on voimakas sisäinen etelä-pohjoissuuntainen käytävä valtatien 15 ja rautatien linjauksen myötäisesti. Lisäksi molemmilla seuduilla korostuu itä-länsisuuntaisuus ulottuen yli maakuntarajojen, pohjoisessa Salpausselkää pitkin ja etelässä E18-tien myötäisesti.

Kymenlaakson taajama- ja keskusta-alueet ovat eri puolella maakuntaa eri luonteisia. Kotka ja Kouvola ovat maakunnan kaksinapaisen rakenteen pääkeskukset ja luovat maakunnan keskusverkoston ytimen. Kuusankosken entisen kaupungin keskusta-alue muodostaa Kouvolan keskustan kanssa Pohjois-Kymenlaakson keskustaparin. Haminan historiallinen keskusta on kansainvälisesti tunnettu omaleimainen kokonaisuus. Pienet keskustat, Inkeroinen, Myllykoski, Virojoki, Miehikkälä ja Siltakylä täydentävät maakunnan keskusverkon kokonaisuuden. Pienet keskustat tarjoavat seutukeskuspalveluita myös läheiselle maaseudulle. Elimäen ja Pyhtään kirkonkylät ovat maaseutumaisia kirkonkylätaajamia. Keskusta- ja taajama-alueita täydentää maaseudun ja saariston kyläverkko. Kymenlaakson maaseutu on pääosin kaupunkien läheistä maaseutua ja etäisyydet kylistä kaupunkialueille lyhyet.

Kaupunkiseutujen kehityskuvat

Kotka-Hamina seudun strateginen yleiskaava

Kotka-Hamina seudun strateginen yleiskaava

Kotkan-Haminan seudun strateginen yleiskaava laadittiin vuosina 2015–2019. Kaavan laativat Kotkan ja Haminan kaupungit sekä Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän kunnat. Strategisen yleiskaavan tavoitteena on maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen liittyvien seututason kysymysten ratkaisu ja tulevan kehityksen ohjaaminen. Sivut avautuvat uuteen ikkunaan.

Siirry nettisivulle

Kouvolan kaupungin rakennemalli

Kouvolan kaupungin rakennemalli

Kouvolan kaupungin rakennemalli on yhdyskuntien alueiden käytön tulevaisuuden kehityskuva. Se kertoo asutuksen, palveluiden, yritystoiminnan ja liikenteen sijoittumisen ja kehittämisen tavoitteista tulevaisuudessa. Rakennemallilla pyritään pitkän aikavälin linjaratkaisujen tekemiseen kaupungin eri osien maankäytön kehittämisestä. Sivut avautuvat uuteen ikkunaan.

Siirry nettisivulle

Jaa artikkeli

Päivitetty 18 joulukuu 2020

Lisätietoja

Vuorinen Lotta
Suunnittelupäällikkö
+358 44 7170 533
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Yhdyskuntarakenne, kauppa ja elinkeinot, kulttuuriympäristöt, merialuesuunnittelu