Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Liikennehankkeita

Ratahankeet

Kymenlaakson maakuntakaavassa 2040 on osoitettu maakunnan tavoite rataverkon kehittämiseksi myös pitkän aikavälin kehittämistarpeisiin varautuen. Kaavassa osoitetaan Helsingistä itään suuntautuvien uusien ratalinjausten osalta vaihtoehtoja ohjeellisin tai vaihtoehtoisin linjausmerkinnöin tai yhteystarpeena. Päätöksiä ratayhteyksien toteuttamisesta ei ole, joten epävarmuustekijöihin varaudutaan vaihtoehtoisilla linjausmerkinnöillä. Kymenlaakson maakuntakaava 2040 suunnitteluratkaisuita tarkennetaan suunnittelun edetessä.

Itäradan raidelinjaus kulkee Helsingistä Porvoon kautta Kouvolaan. Itäradan suunnittelua varten on perustettu osakeyhtiö Itärata Oy, jonka perustamisasiakirjat allekirjoitettiin 29.3.2022. Hankeyhtiön toimialana ja tehtävänä on Lentorata-Porvoo-Kouvola-linjausta koskevaan raidehankkeeseen liittyvä suunnittelu ja sen rahoittaminen rakentamisvalmiuteen. Itärata luo nykyistä suoremman sekä nopeamman yhteyden Itä-Suomeen. Itärata on suunnitteluvaiheeltaan itään suuntautuvista vaihtoehdoista ratalinjauksista kaikista pisimmällä.
Hankkeesta tarkemmin: https://www.itarata.fi/ 

Itäinen rantarata on vaihtoehtoinen idän suunnan ratalinjaus, joka kulkee Helsingistä Porvoon, Loviisan, Kotkan ja Haminan kautta Luumäelle, jossa rata yhdistyy nykyiseen Kouvolan ja Lappeenrannan väliseen rataan. Haminan ja Luumäen välillä on kaksi ratalinjausvaihtoehtoa. Itäinen rantarata yhdistäisi Kymenlaakson eteläosan vaihdottomalla ratayhteydellä pääkaupunkiseutuun ja lyhentäisi matka-aikoja Karjalan radalta pääkaupunkiseudulle.
Hankkeesta tarkemmin: https://www.kotka.fi/kotkan-kaupunki/itainen-rantarata/ 

 

Kymenlaakson liikenneinvestoinnit

Tutustu Kymenlaakson liikenteen investointeihin seuraavissa palveluissa:

Kymenlaakson investoinnit karttapalvelu (palvelu avautuu uuteen ikkunaan)

Väyläviraston hankesivuilla (sivut avautuvat uuteen ikkunaan)

MARA (Mobility and Accessibility in Rural Areas)-hanke

Kymenlaakson liitto toimii hankkeessa SYKE:n avustavana kumppanina. SYKE toteuttaa Interreg-rahoituksella vuoden 2021 kesäkuuhun kestävän kansainvälisen MARA-hankkeen, jossa käsitellään liikenteeseen ja liikkumiseen liittyviä asioita kuten joukkoliikennettä maaseutumaisilla alueilla. Hankkeen ydin muodostuu liikkumisen paremmasta ymmärtämisestä ja saavutettavuuden parantamisesta maaseutumaisilla, mutta matkailun kannalta kiinnostavilla alueilla. Pilottialueena on Kouvola ja yleisesti Kymenlaakso.

Tutustu hankkeeseen MARA hankkeen hankesivuilla (sivu avautuu uuteen ikkunaan)

Kymenlaakson junaliikenteen pilotti

Kymenlaakso valittiin alkuvuodesta 2019 yhdeksi liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) alueellisen junaliikenteen pilottialueeksi. LVM, Väylävirasto ja VR kävivät sen jälkeen jatkoneuvotteluja pilottialueiden kanssa liittyen uuden osto- ja velvoiteliikennesopimuksen valmisteluun, jonka puitteissa pilotti toteutetaan. Neuvotteluissa oli Kymenlaakson liitto yhdessä Kotkan ja Kouvolan kaupunkien kanssa. Uudistetun aikataulurakenteen mukainen liikennöinti alkoi 15.12.2019.

Lisätietoa Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteesta (tiedote avautuu uuteen ikkunaan)

Lataa virallinen Kymenlaakson junapilotin esite tästä (esite avautuu uuteen ikkunaan)

Pohjoisen kasvuvyöhykkeen liikennevirrat

Paikkatietoalan yritys Gispo Oy:n toteuttama alusta esittää reaaliaikaisia liikennevirtoja Pohjoisen kasvuvyöhykkeen alueella. Avoimen lähdekoodin paikkatietoratkaisuihin ja avoimeen dataan erikoistunut Gispo Oy toteutti Pohjoiselle kasvuvyöhykkeelle datavisualisoinnin, joka tuo reaaliaikaista tietoa kasvuvyöhykkeen verkkosivuille.

Hankkeessa hyödynnettiin muun muassa Tilastokeskuksen, Väyläviraston ja Suomen ympäristökeskuksen avointa dataa sekä Telian matkapuhelindataa ihmisjoukkojen liikkeistä.

Teknisessä toteutuksessa on käytetty avointa Kepler-teknologiaa, johon on yhdistetty visualisointeja eri teemoista. Alustalla on mahdollista nähdä reaaliaikaisesti mm.  laiva- ja junaliikenne sekä työmatkaliikkumisen virrat. Lisäksi koottuna on aluekohtaiset tiedot muun muassa työpaikkojen ja väestön jakautumisesta, mediaanituloista ja vapaa-ajan asutuksesta.

Tietopalveluun pääset tutustumaan tästä (palvelu avautuu uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli

Päivitetty 15 elokuu 2023

Lisätietoja

Hering Frank 
Suunnittelujohtaja
+358 50 308 7290
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Maakuntakaavoitus, liikennejärjestelmä, kansainväliset yhteydet, edunvalvonta, vastuualueen johtaja