Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Toteutus ja seuranta

Maakuntakaavan asema kaavajärjestelmässä vaatii jatkuvaa suunnittelua seurantaprosessissa niin, että kaavaa voidaan pitää ajan tasalla ja sitä voidaan tarvittaessa kehittää.

Kymenlaakson liitto seuraa jatkuvasti maakuntakaavan suhdetta väestön, talouden, rakentamisen ja ympäristön tilan osalta ennusteisiin ja toteutuneeseen kehitykseen mm. Tilastokeskuksen, Väestörekisterikeskuksen, Suomen Ympäristökeskuksen aineistoja käyttäen. Maakuntakaavan ajantasaisuutta arvioidaan jatkuvasti yksityiskohtaisemman suunnittelun yhteydessä.

Tilastot ja ennusteet

Kymenlaakson liitto koostaa tietoja monipuolisesti maakuntakaavan seurannan kannalta merkittävistä teemoista. Toteutunutta kehitystä ja ennusteita verrataan voimassa olevien maakuntakaavojen ratkaisuihin arvioiden maakuntakaavan toteutumista sekä ajantasaisuutta.

Seurannan paikkatietopalvelut

Maakuntakaavan seurannan tueksi on toteutettu karttapalveluita, joiden avulla voidaan arvioida maakuntakaavan toteutumista sekä ajantasaisuutta. Karttapalveluissa voimassa olevaa maakuntakaavaa voidaan tarkastella yhdessä erilaisten maankäyttöä kuvaavien paikkatietoaineistojen kanssa.

Yksittäisten hankkeiden ja maakuntakaavan tavoitteiden yhteensopivuuden vertailussa arvioijina ovat kaikki Kymenlaakson maankäytön suunnittelun osalliset. Kymenlaakson maakuntavaltuusto käsittelee kahden vuoden välein maakuntaliiton laatiman aluekehityskatsauksen, jossa kuvataan maakunnassa tapahtuneita muutoksia ja niiden suhdetta maakuntakaavaan.

Maakuntasuunnitelma

Valtuustokausittain eli joka neljäs vuosi laaditaan tai tarkistetaan maakuntasuunnitelma, jonka yhteydessä arvioidaan maakuntakaavan toteutuneisuutta ja ajantasaisuutta. Kymenlaakson liitossa maakuntasuunnitelma laaditaan maakuntaohjelman yhteydessä. Arvioijina ovat maakuntavaltuusto ja maakuntasuunnitelmasta lausunnon antavat.

Jaa artikkeli

Päivitetty 28 maaliskuu 2024

Lisätietoja

Hering Frank 
Suunnittelujohtaja
+358 50 308 7290
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Maakuntakaavoitus, liikennejärjestelmä, kansainväliset yhteydet, edunvalvonta, vastuualueen johtaja