Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Merialuesuunnittelu

Merialuessuunnitelma on meriympäristön hyvää tilaa vaaliva, sinisen talouden toimintojen strateginen kehittämisasiakirja, jota havainnollistetaan kartalla. Karttamerkinnöillä kuvataan merialueiden arvoja ja nykyisten ja mahdollisten uusien toimintojen tulevaisuuden potentiaaleja ja niiden vaihtoehtoista sijoittumista koko Suomen merialueilla. Suunnitelma on yhdessä sidosryhmien kanssa muodostettu strateginen näkemys merialueen kestävästä käytöstä ja meriympäristön hyvän tilan tukemisesta. Merialuesuunnittelusta säädetään Maankäyttö- ja rakennuslaissa.

Tutustu Maankäyttö- ja rakennuslakiin tästä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Suomen merialuesuunnitelma on laadittu kolmessa osassa koko Suomen merialueille. Kymenlaakso ja Uusimaa ovat laatineet yhdessä Suomenlahden merialuesuunnitelman. Kymenlaakson maakuntavaltuusto on hyväksynyt osaltaan Suomenlahden merialuesuunnitelman 14.12.2020.

Suomen merialuesuunnitelma

Suomen merialuesuunnitelma

Tutustu merialuesuunnitelmaan merialuesuunnittelun nettisivuilla. Sivut avautuvat uuteen ikkunaan.

Avaa merialuesuunnitelma

Kansainväliset EU-hankkeet

Merialuesuunnittelussa tehdään kansainvälistä yhteistyötä useissa EU-hankkeissa. Hankkeet tukevat tiedonvaihtoa asiantuntijoiden välillä ja hyvien yhteisten käytäntöjen muodostumista. Tunnistetut hyvät käytännöt ja toimintamallit viedään soveltaen osaksi Suomen merialuesuunnitteluprosessia. Kymenlaakson liitto osallistuu hankkeiden toimiin.

eMSP NBSR (2021-2024) 

eMSP NBSR-hanke luo vuoropuhelua Itämeren ja Pohjanmeren merialuesuunnittelun asiantuntijoiden välille hyvien toimintamallien tunnistamiseksi ja käytäntöjen yhtenäistämiseksi. Samalla hankkeessa kehitetään Community of Practice -foorumia, jossa keskeisiä teemoja, kuten kestävää sinistä taloutta ja ekosysteemipohjaista lähestymistapaa käsitellään yhdessä oppien. Ilmastonmuutoksen tuomat haasteet ja EU:n vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet kulkevat hankkeen keskiössä jokaisella osa-alueella. https://www.emspproject.eu/

MSP GREEN (2022-2024)

MSP-GREEN yhdistää ensimmäisenä hankkeena kaikki EU:n merialueet tarkastelemaan miten partnerimaiden merialuesuunnitelmissa toteutuu EU:n vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet. Hanke tunnistaa parhaita käytäntöjä, edistää uusia toimenpiteitä ja luo suosituksia tavoitteiden entistä määrätietoisemmalle edistämiselle tulevaisuudessa. https://mspgreen.eu/

Baltic Sea2Land (2023-2025)

Maan ja rannikon monimutkainen vuorovaikutus sekä viranomaisten päällekkäiset toimivaltuudet vaativat monitasoista johtamista erilaisten tarpeiden yhteensovittamiseksi, jotta Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet saavutetaan. Baltic Sea2Land hankkeessa tuotetaan työkalu päättäjille ja sidosryhmille, jonka tarkoituksena on helpottaa päätöksentekoa rannikkoalueiden kestävän käytön suhteen.

Jaa artikkeli

Päivitetty 03 maaliskuu 2023

Lisätietoja

Vuorinen Lotta
Suunnittelupäällikkö
+358 44 7170 533
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Yhdyskuntarakenne, kauppa ja elinkeinot, kulttuuriympäristöt, merialuesuunnittelu