Maakunnan kehityksen kärjessä

Fennoskandian Vihreä Vyöhyke

fennoskandian vihreä vyöhyke kaakkois-suomessa

Luonto jatkuu yli rajojen.  Fennoskandian vihreä vyöhyke on rajat ylittävää yhteistyötä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Vyöhyke on osa Euroopan vihreää vyöhykettä, ja se koostuu luontoalueista Suomen, Venäjän ja Norjan rajaseuduilla. Kaakkois-Suomessa Fennoskandian Vihreällä Vyöhykkeellä korostuvat erityisesti vesistöt eli "sininen vyöhyke" ja luontomatkailu. Vihreä vyöhyke on Euroopan tärkeimpiä ekologisia käytäviä, joka mm. auttaa lajeja sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Kolmikantainen yhteistyö Suomen, Venäjän ja Norjan välillä vihreän vyöhykkeen kehittämiseksi perustuu vuonna 2010 allekirjoitettuun yhteisymmärryspöytäkirjaan.

Fennoskandian vihreän vyöhykkeen yhteistyön tavoitteena on mm.Turvata luonnon monimuotoisuutta, kehittää alueen elinkeinoja, kuten luontomatkailua, ja sosiaalista hyvinvointia perustuen alueen ainutlaatuiseen luontoon, geologiseen  monimuotoisuuteen sekä kulttuuriperintöön, edistää ympäristöllistä kestävyyttä alueidenkäytön suunnittelussa ja aluekehittämisen koordinoinnissa sekä lisätä ympäristötietoisuutta ja osallistumista kaikilla tasoilla.

Suomessa vihreää vyöhykettä edistää valtakunnallisten ja alueellisten toimijoiden verkosto sekä ympäristöministeriön nimittämä kansallinen vihreän vyöhykkeen työryhmä. Työryhmän puheenjohtajana toimii Metsähallitus. Kaakkois-Suomen Fennoskandian Vihreän Vyöhykkeen työryhmän jäseniä ovat Kymenlaakson liitto, Etelä-Karjalan liitto, Etelä-Savon liitto, Metsähallitus, Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Etelä-Savon ELY-keskus. Ryhmän puheenjohtajana toimii Kymenlaakson Liitto.

Kaakkois-Suomen Fennoskandian Vihreän Vyöhykkeen seminaari, toukokuu 2019

Kaakkois-Suomen Fennoskandian Vihreän Vyöhykkeen seminaari järjestettiin Imatralla 23.5.2019. Tilaisuus oli suunnattu kaikille tahoille, jotka haluavat edistää ja turvata luonnon monimuotoisuutta ja luontomatkailua Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella. Seminaariin osallistui noin 60 henkilöä, jotka edustivat järjestöjä, kuntia, maakuntia, valtionhallintoa, tutkimuslaitoksia ja yrityksiä.

Seminaarin esitykset:

Avaus, Fennoskandian Vihreän Vyöhykkeen Kaakkois-Suomen työryhmän pj Anna-Riikka Karhunen, Kymenlaakson Liitto
Mikä on Fennoskandian Vihreä Vyöhyke?
biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen Ympäristökeskus
Miten Fennoskandian Vihreää Vyöhykettä toteutetaan Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa?

Miten Kaakkois-Suomi-Venäjä -CBC-ohjelma edistää Fennoskandian vihreää vyöhykettä? Sonja Miettinen, CBC-ohjelman hallintoviranomainen

Vihreää Vyöhykettä edistäviä projekteja:

Miten eri tahot voivat osallistua toimintaan? Yhteenveto ja seuraavat askeleet Kaakkois-Suomen Fennoskandian Vihreän Vyöhykkeen toteuttamisessa. Keskustelun tuloksia.

Tutustuminen Imatran taimen-kaupunkipuroon

Ohjelma PDF-muodossa

Lisätietoja: 

Kaakkois-Suomen Fennoskandian Vihreän Vyöhykkeen työryhmä

puheenjohtaja ympäristösuunnittelija Anna-Riikka Karhunen, Kymenlaakson Liitto p. 044 747 8503, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
ympäristöpäällikkö Sanna Poutamo, Etelä-Savon maakuntaliitto, p. 040 724 9618, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
ympäristöpäällikkö Matti Vaittinen, Etelä-Karjalan liitto, p. 040 139 0173, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
luonnonsuojelupäällikkö Pekka Heikkilä, Metsähallitus, p. 020 639 5947 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
luonnonsuojelubiologi Tuula Tanska, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, p. 0295 029 291, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.Vesa Toivola, Etelä-Savon ELY-keskus, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Fennoskandian Vihreän Vyöhykkeen strategia

Fennoskandian vihreän vyöhykkeen kansalliset sivut, ympäristöministeriö

Copyright: SuomiDesign

e-max.it: your social media marketing partner