Saavutettavuus-avustimet

Uusiutuvien ja biopohjaisten nesteiden maa- ja vesistövahinkojen torjunta

Biopohjtorjunta

Fossiilisia polttoaineita korvaavien tuotteiden yleistyminen edellyttää uutta osaamista myös vahingontorjunnasta vastaavilta toimijoilta. Markkinoilla on tällä hetkellä useita eri lähtöaineista ja erilaisin menetelmin uusiutuvista ja biopohjaisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Vahingontorjunnan kannalta aineiden runsas kirjo on haastavaa: tuotteet poikkeavat toisistaan eikä niiden vuotokäyttäytymistä ja herkkyyttä ympäristöolosuhteiden ja muiden ulkoisten tekijöiden vaikutukselle olla vielä opittu tuntemaan. Runsas ainekirjo edellyttää myös vahingontorjunnassa monipuolista keinovalikoimaa. EAKR-rahoitteisessa kehittämishankkeessa luodaan uudet tutkimus- ja testausympäristöt torjuntaosaamisen vahvistamiseksi. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) hankkeessa Uusiutuvien ja biopohjaisten nesteiden maa- ja vesistövahinkojen torjunta (A78380) etsitäänkin torjuntamenetelmiä, jotka soveltuisivat uusille aineille. 

Torjuntavalmiutta lisätään luomalla todenmukaisia harjoitustilanteita, joissa torjunta- ja keräystekniikoita käytetään eri tuoteryhmien nesteille. Samalla tuotetaan tietoa nesteiden vuotokäyttäytymisestä. Harjoituksia varten rakennetaan turvalliset harjoitus- ja demonstraatioympäristöt jo käynnissä olevassa Öljyntorjunnan tutkimus- ja testausympäristöhankkeissa (A75152 ja A75160) luodun allasalueen yhteyteen. Hankkeessa siten täydennetään öljyntorjunnan tutkimus- ja testausympäristöä luomalla monipuolisemmat mahdollisuudet testata vuotojen rajaamiseen, keräämiseen ja imeyttämiseen tarkoitettujen tuotteiden ja -laitteiden tehoavuutta ominaisuuksiltaan ja vahinkotilanteissa eri tavoin käyttäytyville nesteille. Samalla lisätään menetelmä- ja tuotekehityksen mahdollisuuksia ja tuetaan varautumisen kestävän kehityksen näkökulmaa panostamalla erityisesti uusiutuvien ja kierrätettävien imeytystuotteiden testaamiseen.

Uusi harjoitusympäristö tulee koostumaan maaöljyvahinkojen torjuntaan hyödynnettävästä maastovuotoalueesta sekä siirrettävistä nesteiden maa-aineksen läpäisy- ja kulkeutumisominaisuuksia havainnollistavista demonstraatioyksiköistä. Vesistötorjunnan laajennuksena hankkeessa toteutetaan virtaavassa vedessä tapahtuvan torjunnan harjoitusalue.

Hankkeen tavoitteet ja aikataulun löydät täältä.

 

 

Jaa artikkeli

Päivitetty 31.01.2023
Kymenlaakson liiton logo

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola

Sivutoimipiste
Laivurinkatu 7, 48100 Kotka

Toimisto on avoinna maanantaisin ja torstaisin 9 - 15. Muina aikoina asiakastapaamiset sovitusti.

Sosiaalinen media


Tilaa uutiskirje

Copyright Kymenlaakson liitto 2023-. Oikeudet muutoksiin pidetään.